18.9 C
București

Coaliția.ro 📰 ziarul puterii

marți, 10 septembrie 2024

mail@alianta.ro

📰 Alhambra  📰 Lumea 📰 Excelsior 📰 Externe 📰 Investor 📰 Alianta 📰 Coalitia 📰 International 📰 Diplomatul 📰 Jurnalistul 📰 Matinal 📰 Națiunea 📰Primaria 📰 Spectatorul 📰 Universitar

Allen Coliban primarul Brașovului „Duminică, 1 mai, te așteptăm la Parada Junilor”

Must read

Duminică, 1 mai, te așteptăm la Parada Junilor îmbrăcat în costum popular, sau cel puțin cu un obiect din ținuta populară.

Înscrie-te la eveniment (www.facebook.com/events/533039441676417) și fii la curent cu informațiile actualizate!

Junii tineri 🇷🇴 (atestaţi documentar în 1728) sunt ceata originală și veche a junilor (denumirea „Tineri” însemnând „Necăsătoriți”).
🇷🇴 Sunt cei care deschid parada din Duminica Tomii și au, după tradiţie, Troiţa de pe Coasta Prundului

🇷🇴 Steagul acestora are pe o faţă imaginea Liceului Şaguna, iar pe cealaltă un june călare.

🇷🇴 Sunt unul dintre cele patru grupuri de juni care poartă haine românești: cămaşă albă, cu creţuri, lungă până la genunchi, peste care pun un „flanel” cu mâneci, acoperit de un „laibăr” şi de un „spenţel” (haină şi jachetă) de culoare vânăt-închis, cu nasturi de argint sau suflaţi cu aur. Cioarecii sunt tot albi, de dimie fină, iar în picioare, indiferent de anotimp, poartă cizme. Pe cap poartă pălării din catifea, împodobite cu panglici tricolore.

🇷🇴 Pe baza unei reproduceri de la 1832, Al. Surdu dovedeşte că în trecut Junii Tineri erau îmbrăcaţi în haine obişnuite româneşti: o cămaşă albă, lungă până mai sus de genunchi, fără guler, cu mâneci lungi şi largi. Aveau cioareci albi, strânşi pe picior şi erau încălţaţi unii cu opinci, alţii cu cizme. Pe cap purtau pălării cu borul larg şi calota rotundă. La brâu erau încinşi cu şerpare late „ghintuite”, în care purtau pistoale. Purtau mustăţi mari, răsucite în sus şi pletele lungi până pe umeri. Se înţelege că pe vreme urâtă se îmbrăcau mocăneşte, cu cojoace şi sarici (mantale țărănești lungi și mițoase pe dinafară, țesute din fire groase de lână, pe care le purtau oamenii de la munte, mai ales ciobanii).

🇷🇴 Cei trei conducători se deosebesc de restul companiei prin faptul că pălăriile lor sunt împodobite cu „ruji” (cocarde), trei pentru vătaf, de culoare roşie; două galbene, pentru armaşul mare, şi una albastră, pentru armaşul mic. Poartă panglici late, în „bandulieră”, de pe umărul drept în jos, pentru vătaf de culoare roşie, respectiv galbenă şi albastră pentru armaşi. La încolonare, rujile şi panglicile formau tricolorul românesc, interzis transilvănenilor în veacurile de vitregie istorică. Multe din pălăriile vechi ale Junilor Tineri poartă tricolorul în căptuşeala pălăriei.

🇷🇴 Junii Brașovului vor coborî în cetate în Duminica Tomii, pe 1 mai, și ne vor încânta cu costumele lor tradiționale.

🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴 Nu uita! Duminică, 1 mai, te așteptăm la Parada Junilor îmbrăcat în costum popular, sau cel puțin cu un obiect din ținuta populară. Înscrie-te la eveniment (https://www.facebook.com/events/533039441676417) și fii la curent cu informațiile actualizate!

🇷🇴 Urmăriți și pagina oficială a Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi – https://www.facebook.com/juniibrasov

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Alianța ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura